DJ info
Droom jij er ook wel eens van? Plaatjes draaien voor een groot publiek, en mensen blij maken met de lekkerste muziek. Tegenwoordig kan dat legaal en thuis vanuit jou studio. Er is natuurlijk wel wat voor nodig. En je dient apparatuur aan te schaffen en een grote collectie met muziek is een must. En dat kost nu eenmaal geld maar welke hobby kost dat niet. Wil je echt zelf een stream starten dan is dat niet zo moeilijk. Maar zorg wel dat je dan ook een Buma en Sena licentie hebt. Of je moet muziek draaien zonder copyrights maar dan is er minder aanbod. De boetes zijn tegenwoordig niet mis en gelden niet alleen voor de ether maar ook voor het internet. Je kan ook bij een internetzender gaan draaien, deze vragen soms een kleine vergoeding. Maar er zijn ook stations waar je gratis mag draaien. En uiteindelijk draag je wel zorg voor je eigen apparatuur en muziek.
Wat heb je nodig?
Een mengpaneel is toch wel een must, tenminste als je gebruik maakt van een cd speler, platenspeler en je computer. Een goeie microfoon zodat je goed verstaanbaar bent. En betrouwbaar en redelijk snel internet is ook een vereiste. Maar dan ben je al een heel eindje op de goeie weg. Ook is er nog een stukje software nodig. En daarin is de keuze ook reuze. Er is gratis en betaalde software afhankelijk wat je wilt doen.
Gratis programma’s zijn onder andere:
Deze gratis programma’s bieden genoeg functionaliteit om jou als DJ te laten starten. Voor Radio DJ is wel een database (SQL) nodig en vergt iets meer kennis om te installeren. Mixxx is makkelijker te installeren en is plug and play.
Wil je geld investeren in software dan is misschien de onderstaande iets voor je.
Vooral OTS AV is een mooi en vooral stabiel programma. Het programma wil wel alleen WMA en MP3 bestanden afspelen en dat in een hoge kwaliteit Andere formaten worden niet herkend en zijn niet af te spelen. Natuurlijk wil je wel goede audio dus op zich is het geen probleem.
Radioboss is ook een mooi stukje software. Vol met functies die je het leven een stukje makkelijker maken. Verder is de skin naar eigen wens aan te passen.
Je kunt ook nog een stukje soundprocessing gebruiken. Zeker als je alleen gebruikt maakt van mp3 bestanden. Bestanden kunnen onderling wel eens verschillen in kwaliteit of hardheid. En met een goede tool kun je dit oplossen. Er zitten in sommige players standaard al wat ingebouwd waarmee je het e.e.a. kan maar er zijn ook nog losse stukjes software zoals Stereotool of Breakaway. Deze kun je als plugin of los op je computer installeren. Ook zijn er natuurlijk diverse hardware oplossingen. Dit zijn losse componenten die je kunt gebruiken. En verkrijgbaar bij de audiospecialist.
Nu je de software hebt is het kwestie van alles aansluiten en configureren. Zorg er tevens voor dat je goede kabels gebruikt voor de connecties van je apparatuur. Beter iets meer uitgeven aan kabeltjes dan later problemen ervaren met storingen.
Muziek in de database zetten en probeer zo veel mogelijk op Genre en jaartallen te werken. Zeker handig als je gaat zoeken in de database. En ga vooral proberen om de software te leren begrijpen zodat je dit goed in de vingers hebt.
En dan ben je er klaar voor 🙂 . Ga eens lekker oefenen en neem jezelf eens op. Zodat je een indruk krijgt hoe het e.e.a. klinkt. En niet vergeten oefening baart kunst. 🙂